Bine ati venit in Craiova VirtualaClick for Craiova, Romania Forecast

Universitatea din Craiova este o prestigioasa institutie a invatamantului superior romanesc, parte a comunitatii academice europene, impartasind valorile culturale, morale, educationale si stiintifice ale acesteia..

Geografie

Posted on craiova-virtuala.ro/geografie

English Park Craiova

Localizare: Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieşirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 şi 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt şi podişul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Oraşul este aşezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanţă de 227 km de Bucureşti şi 68 km de Dunăre. Forma oraşului este foarte neregulată, în special spre partea vestică şi nordică, iar interiorul oraşului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populaţia sa, suprafaţa oraşului este mică.


Climă: Regimul climatic este temperat continental specific de câmpie, cu influenţe submediteraneene, datorate poziţiei depresionare pe care o ocupă judeţul în sud-vestul ţării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitaţiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.


Relief: Relieful oraşului Craiova se identifică cu relieful judeţului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o uşoară influenţă a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.


Populaţie: Craiova are o populaţie de 298 643 locuitori[3], fiind al 6-lea oraş din România, în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 335 000 locuitori.[4] Conform statisticilor, pe lângă cei aproximativ 300 000 de cetăţeni craioveni, Craiova are un număr de 46 000 de flotanţi, 34 000 de studenţi şi elevi, veniţi pentru a continua studiile la centrul universitar din Craiova, precum şi alţi 22 000 de cetăţeni, fie străini, fie din alte localităţi ale ţării, care locuiesc în Craiova, dar nu au domiciliul stabil în reşedinţa judeţului Dolj. Conform datelor recensământului din martie 2002, 97,48% din populaţie este de etnie română, 1,5% sunt de etnie rroma, 1% alte naţionalităţi.[1][5] Conform datelor furnizate de Primăria Craiova 2005, 99,2% din populaţie este de etnie română, 0,74% etnie rroma, 0,1% alte naţionalităţi. Conform recensământului din 2002 populaţia este sub aspect confesional majoritar ortodoxă (97,9%), existând însă şi o mică dar veche comunitate romano-catolică (0,4%). La aceştia se adaugă adventiştii (0,3%), creştinii după evanghelie (0,2%), penticostalii (0,2%) şi greco-catolici (0,1%). Craiova are de asemenea cel mai mare cartier, din punct de vedere al numărului de locuitori, din ţară (exceptând cartierele Bucureştiului). Cartierul Craioviţa Nouǎ numǎra 107 997 locuitori la recensǎmântul din 2002.

Craiova este un oraş cu numeroase construcţii vechi: biserici, case şi palate boiereşti sau alte construcţii laice.

Antichitate
În Craiova de azi se află ruinele străvechii reşedinţe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriana, o hartă probabil din anul 225 d.C. .Comment

Personalităţi
Diplomatul Nicolae Titulescu, unicul diplomat din lume ales de doua ori președinte al Ligii Națiunilor. Scriitori: Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Traian Demetrescu, Gib I. Mihăescu, Alexandru Mitru, Marin Sorescu.Comment

Cultura
Teatrul Național, inaugurat în 1973, aflat printre primele trei teatre din România, Filarmonica de Stat "Oltenia", (gazda unor festivaluri naționale și internaționale), precum și Teatrul de Operă și Operetă "Elena Theodorini" (fostul Teatru Liric). Comment