god

Bine ati venit in Craiova VirtualaClick for Craiova, Romania Forecast

Universitatea din Craiova este o prestigioasa institutie a invatamantului superior romanesc, parte a comunitatii academice europene, impartasind valorile culturale, morale, educationale si stiintifice ale acesteia..

Parcul Nicolae Romanescu

Posted on craiova-virtuala.ro

Podul Suspendat

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, este cel mai mare și mai cunoscut parc al orașului.

Adevarata podoaba a Craiovei, Parcul "Nicolae Romanescu" a fost clasificat intre cele mai reprezentative parcuri naturale ale Europei, alaturi de Versailies (Franta), Pincio (Italia) si cel "englezesc" din Munchen (Germania).

Parcul Romanescu, cunoscut de a lungul timpului şi sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independenţei sau Parcul Poporului, se află pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia şi grădina familiei Bibescu. Grădina, amenajată de un grădinar neamţ, la iniţiativa marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu, era amenajată cu pavilioane, bănci, sere.
Dupa 1848, aflată în stare avansată de degradare, grădina a fost cumpărată de Magistratul oraşului de la marele logofăt Ioan Bibescu, scopul cumpărării fiind acela de a o transforma într-o adevărată grădină publică pentru recreerea locuitorilor oraşului. Evenimentele desfăşurate pe plan intern care au dus la Unirea Principatelor au făcut ca aceasta dorinţă a domnitorului Barbu Ştirbei să nu mai poată fi realizată.
La sfârşitul secolului, după mai puţin de 50 de ani de la cumpărarea de către oraş a grădinii de la logofătul Iancu Bibescu, fosta grădină devenise una din cele mai insalubre zone ale oraşului. Lacul era un focar de infecţie iar pe una dintre marginile sale s-au construit grajdurile Primăriei. Reşedinţa de vară a familiei Bibescu a fost şi ea transformată în azil de infirmi.

La inițiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acel moment, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris (1900). Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903. Este al treilea cel mai mare parc natural din Europa.

Parcul se intinde pe o suprafata de 90 de hectare. Punctul central al parcului este lacul intins pe patru hectare. La acestea se adauga si cele 20 hectare ale hipodromului.

Constructorii parcului au folosit metode indraznete pentru anul 1900, au fost aclimatizati sute de arbori din specii rare, au fost ridicate constructii cum sunt podul suspendat si castelul medieval, imitatii de stanci si trunchiuri de arbori, la care s-a folosit betonul armat, un material destul de nou pentru acele vremuri.

Redont a dat dovadă de geniu la momentul întocmirii proiectului, venind cu idei foarte îndrăzneţe: au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, cascade, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt.

O deosebita valoare au plantatiile forestiere si ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori si arbusti. Dintre varietatile decorative, cele mai demne de atentia vizitatorilor sunt Pinus excelsa wal (un conifer originar din Himalaya), Cerasus serrulata, Acer saccharinum, Alnus glutinosa etc.

Fiecare metru patrat de teren a fost gandit si amenajat. Pamantul a fost ingrasat, s-au facut nivelari ori, dimpotriva, s-au ridicat mici dealuri, s-au introdus aproximativ 8 km de conducte pentru udarea vegetatiei. Aleile si potecile, au fost concepute in asa fel incat sa permita vizitatorilor sa observe anumite aspecte ale vegetatiei. Planul acestui parc a fost special gandit de arhitectii francezi in functie de cum ar arata peste zeci de ani arborii de aici si ce efecte peisagistice vor da culorile vegetatiei in diferite anotimpuri.
Pe lac au inceput sa infloreasca nuferii si sa alunece gratios lebede albe.

Panoramic - Parcul N. Romanescu Craiova

 

 

 

 

 

 

 

În acest parc sunt câteva obiective foarte interesante.
Podul Suspendat- un pod foarte vechi, suspendat pe cabluri, pe care se poate circula, cu doua splendide porticuri, este situat deasupra apei, despărțind două dealuri.
Castelul Fermecat- construit ca si cand ar fi o ruina a unui castel medieval, a fost imaginat de mintea ingeniousă a lui Redont ca o îmbrăcăminte pentru imensele bazine de apă ce serveau la irigarea parcului, în anii în care totul era proiectat pentru a arăta perfect peste 100 de ani.

Gradina zoologica, una dintre cele mai vechi din tara, inaugurata in anul 1906, fiind populata cu lei, maimute, struti, lame, jaguari, chiar si tigri, a devenit si ea un punct de atractie, mai ales pentru copii. Lângă ea - debarcaderul, iar în apropierea lor se găseşte chioşcul rotund al fanfarei, chioşc comandat la atelierele din Viena, Casa Bibescu recent renovata, Teatrul de vară (construit după 1945, nefacand parte din proiectul arhitectului Redont, propus recent pentru demolare). In parc au fost amplasate lucrari de arta, indeosebi busturi ale unor personalitati.

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Castelul Fermecat - Parcul N. Romanescu Craiova

Podul Suspendat - Parcul N. Romanescu Craiova

Podul Suspendat - Parcul N. Romanescu Craiova

Podul Suspendat - Parcul N. Romanescu Craiova

Podul Suspendat - Parcul N. Romanescu Craiova

Podul Suspendat - Parcul N. Romanescu Craiova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Foto Parcul Nicolae Romanescu Iarna Primavara Vara Toamna

Hipodromul Craiova- Inaugurat in 1903, cel mai mare din Balcani, era folosit pentru curse de trap și galop.A fost conceput în contextul unui moment în care în Anglia și Franța cursele de cai erau foarte populare. Astfel, după modelul englez, dar mai ales cel francez, hipodromul era o componentă necesară, ba mai mult, indispensabilă societății. Nu era numai un apanaj al modei momentului ci o reală necesitate, după cum afirmă și Édouard Redont în cartea sa "Ville de Craiova": "Acest hipodrom va procura orașului o sursă de venit care se va adăuga și la întreținerea parcului".

Constituirea în parc a unui hipodrom este solicitată de nobilii orașului și de Brigada VI de Roșiori care aveau grajdurile în Valea Fetei, în imediata apropiere a Parcului.

După cel de-al doilea Război Mondial partea din fața tribunei a fost transformată in teren pentru concursurile de sărituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfășurat nicio activitate.

Constructia parcului Nicoae Romanescu a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în 1903 în prezenţa Regelui Carol.
Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere. Se regăsesc fragmente din tablourile impresioniştilor francezi din secolele XVII-XIX, cât şi ale pictorilor olandezi.

În 1943, ca un omagiu adus celui care s-a ocupat îndeaproape de realizarea parcului, la intrarea principală, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu.
De a lungul timpului au fost executate numeroase lucrări care au sporit frumuseţea parcului. Între anii 1954-1956 s-a construit portalul existent azi la intrarea principală, s-a realizat împrejmuirea cu gard cu stâlpi şi soclu de beton şi plasă de sârmă, a fost reconstruit şi mărit debarcaderul. În anul 1964 a fost modernizat iluminatul public şi a fost construită o seră de 1050 m.p., prestigioşi creatori români contribuind cu numeroase lucrări de artă plastică la frumuseţea acestui loc.

Velodromul din Parcul Romanescu, unde actualmente se organizează spectacole.

Conceput si realizat ca un parc romantic, adica unul care pare natural, Parcul "Romanescu" este in realitate amenajat de mana omului, fiind un unicat in felul lui in Romania si al doilea parc romantic ca marime din Europa.

Incantati si mandri de acesta, craiovenii i-au spus, nu dupa multi ani de la inaugurare, Parcul "Romanescu", ca un omagiu adus celui care l-a fondat. Dupa venirea la putere a comunistilor, denumirea a fost schimbata in Parcul Poporului, pentru ca dupa 1990 sa se revina la fostul sau nume.

Constructia parcului Nicoae Romanescu 1897-1903:

 

Parcul Nicolae Romanescu - Toamna 2008:

 

Parcul Nicolae Romanescu - Iarna 2009:

 

Parcul Nicolae Romanescu - Harta:


 

Vezi si: Parcul Tineretului

 

Comment Sus

 

Harta Virtuala Craiova...

Craiova in Direct LIVE camera... Piata Mihai Viteazu Fantana Muzicala

Craiova este un oraş cu numeroase construcţii vechi: biserici, case şi palate boiereşti sau alte construcţii laice.

Antichitate
În Craiova de azi se află ruinele străvechii reşedinţe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriana, o hartă probabil din anul 225 d.C. .Comment

Personalităţi
Diplomatul Nicolae Titulescu, unicul diplomat din lume ales de doua ori președinte al Ligii Națiunilor. Scriitori: Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Traian Demetrescu, Gib I. Mihăescu, Alexandru Mitru, Marin Sorescu.Comment

Cultura
Teatrul Național, inaugurat în 1973, aflat printre primele trei teatre din România, Filarmonica de Stat "Oltenia", (gazda unor festivaluri naționale și internaționale), precum și Teatrul de Operă și Operetă "Elena Theodorini" (Teatru Liric). Comment