Bine ati venit in Craiova VirtualaClick for Craiova, Romania Forecast

Universitatea din Craiova este o prestigioasa institutie a invatamantului superior romanesc, parte a comunitatii academice europene, impartasind valorile culturale, morale, educationale si stiintifice ale acesteia..

Teatrul National Marin Sorescu

Posted on craiova-virtuala.ro

Teatrul National Marin Sorescu - Craiova

Teatrul Național din Craiova s-a înființat în anul 1850. În primele decenii de existență a realizat numai spectacole muzicale și vodeviluri precum Muza de la Burdujeni, Carantina, Nuntă tigănească, Rudele nevestei mele, Logofătul satului, Un amor romantic.

În perioada 1888-1911, teatrul craiovean a avut o valoroasă trupă de operetă, care a realizat spectacole cu creații ale compozitorilor vienezi , Strauss in primis.

După 1900, accentul este pus pe spectacolele dramatice, în principal clasicii dramaturgiei universale, cu precădere Shakespeare și Molière.

E condus, încă de la începuturile sale, de doi mari artiști : Costache Caragiale și Costache Mihăileanu. În 1854, destinele instituției sunt incredințate lui Theodor Teodorini, artist cu studii dramatice făcute in Franța și Italia, care dincolo de realizarea unor spectacole de bună factură, creează o adevărată scoală a teatrului românesc cu actori precum Aristizza Romanescu, Constantin Serghie, Romald Bulfinski, Mișu Fotino, Remus Comăneanu etc.

Teatrul National „Marin Sorescu“ din Craiova a devenit un reper in viața teatrală românească la jumatatea anilor ’56, când aici au fost angajați mulți dintre actorii „generației de aur“ (Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rauțki, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma etc.), odată cu profesorul lor, regizorul Vlad Mugur.

Anii 1989-2004 au constituit un moment artistic deosebit, prin colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete care a realizat aici: Piticul din gradina de vară de D.R. Popescu (1989), Ubu rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry și William Shakespeare (1990), Titus Andronicus de Shakespeare (1992), Phaedra (Fedra) după Seneca și Euripide (1993), Danaidele (1995) și Orestia (1998) după Eschil, A douasprezecea noapte (2004) și Masură după masură (2008) după Shakespeare. Aceste spectacole, prezentate în peste 80 de turnee și festivaluri internaționale, au fost recompensate cu numeroase premii naționale și internaționale.

În aceeași perioadă de timp, trupa teatrului a colaborat și cu alți regizori – Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuțiu, Mircea Cornișteanu, Claudiu Goga, Laszlo Bocsardi.

Odată cu inaugurarea clădirii în 1973, Constantin Gheorghiu a fondat aici Muzeul Teatrului Național. În prezent, muzeul dispune de un fond documentar care acoperă o perioadă începând din 1837 (primele manifestări artistice în Craiova) și continuând până în prezent, și care cuprinde afișe, programe, fotografii, tablouri, schițe de decor și costume, costume și obiecte de recuzită ce ilustrează istoria artei spectacolului de-a lungul anilor, volume adnotate, caiete de regie și corespondență.

Acest teatru este primul din Europa de Est care a devenit membru al Convenției Teatrale Europene.

În perioada 1 - 10 mai 2008, teatrul a ospătat, în concomitanță cu București, a VI-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. Directorul festivalului, Emil Boroghină a fost timp de 12 ani, din 1988 până in 2000 director al teatrului craiovean.

Pagina oficiala: http://www.tncms.ro/

Programul spectacolelor T.N. M. Sorescu - 2012

Harta Virtuala Craiova...

Craiova in Direct LIVE camera... Piata Mihai Viteazu Fantana Muzicala

Craiova este un oraş cu numeroase construcţii vechi: biserici, case şi palate boiereşti sau alte construcţii laice.

Antichitate
În Craiova de azi se află ruinele străvechii reşedinţe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriana, o hartă probabil din anul 225 d.C. .Comment

Personalităţi
Diplomatul Nicolae Titulescu, unicul diplomat din lume ales de doua ori președinte al Ligii Națiunilor. Scriitori: Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Traian Demetrescu, Gib I. Mihăescu, Alexandru Mitru, Marin Sorescu.Comment

Cultura
Teatrul Național, inaugurat în 1973, aflat printre primele trei teatre din România, Filarmonica de Stat "Oltenia", (gazda unor festivaluri naționale și internaționale), precum și Teatrul de Operă și Operetă "Elena Theodorini" (Teatru Liric). Comment